Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Havennummers Stefan Koning directeur Profound IDEA

PB195527

Door Jaap Luikenaar

In de rubriek Havennummers laten we maandelijks een directeur of een personeelsmanager uit de haven aan het woord. Vanuit hun functie en ervaring in Mainport Rotterdam geven ze hun kijk op allerlei aspecten van werken in de haven, zoals arbeidsmarktpositie, toekomstkansen, ook voor jongeren, de inhoud van het beroep en wat het zoal verdient.

Kleine specialist adviseert grote spelers in de haven


Werk doen dat bij je past, in een omgeving waar je je thuis voelt. Het lijkt zo logisch. Maar hoeveel mensen doen hun dagelijks werk vooral ‘omdat het goed verdient’ of ‘omdat het dicht bij huis is’ of omdat ‘veranderen in deze tijd een groot risico is’? Stefan Koning, mede-eigenaar en directeur  van Consultancy kantoor Profound IDEA weet overduidelijk dat de haven en in het bijzonder de op- en overslag sector zijn favoriete werkterrein vormt. Een interview met een enthousiaste havenwerker. Hij heeft net een afspraak bij tankopslag LBC in Mechelen achter de rug. Later in het gesprek blijkt dat hij ook uitvliegt naar Oost Europa en het Midden Oosten, waaronder Oman en Dubai.

Stefan Koning
HR & Organisatie Consultant en Trainer Coach
Profound IDEA
Havennummer  2600

‘In de haven voel ik me thuis. Die recht-toe-recht-aan-mentaliteit ligt me. Ik moet er niet aan denken om alleen in Brabant te werken’, zegt de in Roosendaal geboren, getogen en woonachtige Stefan Koning,  ‘maar tegelijk ben ik altijd weer blij als ik na een dag werken weer over de Moerdijkbrug rij’: thuis. Opgegroeid in Brabant, professioneel volwassen geworden in Rotterdam. En dat terwijl de Rotterdamse haven tot na zijn rechtenstudie volledig buiten zijn belevingswereld ligt. 
Zijn specialisme - arbeidsrecht, ontslagrecht -  kan hij na zijn studie aanvankelijk nog botvieren op Brabantse varkensboeren. Want na de beruchte varkenspest van eind jaren negentig worden zij geconfronteerd met sanering, omscholing, ontslag of vervroegde pensionering. Letterlijk met de laarzen in de modder staan, dat vind ik nog altijd erg belangrijk. Stefan Koning brengt zijn academische boekenwijsheid meteen in de praktijk als jongste medewerker van een juridisch adviesbureau. Dat bedrijf blijkt ook klanten in de haven te hebben: olie- en chemieboeren. Daaronder het tankopslagbedrijf Van Ommeren, dat op het punt staat te fuseren met Pakhoed. De klant, die inmiddels is omgedoopt tot Vopak, lijft zijn extern adviseur al snel in. Als HR-adviseur wordt hij betrokken bij het opstellen van een nieuwe “Vopak Tankopslag cao” voor alle voormalige medewerkers van Van Ommeren en Pakhoed. Dat lukt. Want na heel veel - ook nachtelijk - overleg,  met heel veel betrokken partijen, ligt er een akkoord. Dit is de eerste ervaring met cao’s, arbeidsverhoudingen en onderhandelingen met sociale partners. Nog altijd een geliefd werkterrein. Binnen Vopak verkast Koning enkele malen en besluit er zijn loopbaan op het hoofdkantoor aan de Westerlaan in Rotterdam. Dat bleek anders dan verwacht: ‘Ik was weg van de dagelijkse operationele drukte op de terminal. Dat ging ik al snel missen. De wereld van beleidsnotities opstellen en presentaties maken heb ik daar goed leren kennen, tegelijk wist ik ook dat ik voor de langere termijn iets anders wilde’. 

Sprong in het diepe

Met compagnon Rien de Jong richt hij dan begin 2008 Profound IDEA op. Na jarenlang bij een global player  te hebben gewerkt nu dus een eigen adviesbedrijf: aanvankelijk ‘een plakbandkantoortje’ zegt hij gekscherend. Een sprong in het diepe, zeker omdat drie maanden later de economische crisis uitbreekt. Er wordt gekozen voor een gestileerde olifant als bedrijfslogo. De naam ‘Profound’ betekent  grondig, degelijk, diepgaand en duurzaam. Eigenschappen die volgens Stefan Koning kenmerkend zijn voor de werkwijze van zijn consultancy bedrijf. Het kantoor is gevestigd op de RDM Campus, in het voormalige directiegebouw van de werf. ‘Sociale Zaken’ prijkt er nog op de gevel. Heel toepasselijk. Profound levert klanten een consultant, trainer of coach die helpt bij het oplossen van HR-, management- en organisatievraagstukken. Denk aan afslankingen, reorganisaties, procesverbetering, arbeidsverhoudingen, training, scholing  en ontwikkeling van medewerkers.  

De klanten haalt Stefan Koning vooral uit het netwerk dat hij in zijn Vopak-jaren heeft opgebouwd. Vooral bedrijven in de tank op- en overslag, een sector die het goed doet. ’Vroeger stond de branche in de schaduw van de grotere raffinaderijen en de chemiereuzen. Maar tankopslag wint aan belangrijkheid. Het is – anders dan een eerste aanblik van tanks doet vermoeden – een dynamische tak van sport waar veel gebeurt. Een “kleine wereld” ook, waar iedereen elkaar kent. 

Meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid

Op HR-gebied in de haven is veel gaande. Arbeidsverhoudingen veranderen, door wijzigingen in wet- en regelgeving, door het economisch tij maar ook door veranderende wensen en verwachtingen van medewerkers en bedrijven in deze wat conservatieve omgeving. Baangaranties van de “wieg tot aan het graf’ bestaan niet meer. De aandacht gaat nu ook uit naar duurzame inzetbaarheid van (oudere) werknemers, naar de eigen weerbaarheid van medewerkers op de arbeidsmarkt en competentie ontwikkeling.

Stefan Koning vervolgt: ‘Tegelijk worden overal eisen aan medewerkers steviger. Technische expertise en vakkennis blijven uiteraard essentieel maar zijn niet altijd meer voldoende. Andere aspecten worden belangrijker: communicatieve kwaliteiten, leidinggevende vaardigheden, medewerkers kunnen enthousiasmeren, corrigeren en waarderen’.

Koning heeft ook opdrachtgevers buiten de Rotterdamse haven. ‘In Letland, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten of België. Vaak zijn de vraagstukken vergelijkbaar en gaat het vooral om de manier waarop ze aan de orde gesteld en opgelost worden.  Als het om mens- en organisatie vraagstukken gaat, lijkt de  besluitvorming bij ons in Nederland complexer lijkt dan elders. En kan daarom langer duren. Hier zijn meer partijen intensiever betrokken. Zaken simpel houden, begrip en kennis hebben voor de business en elkaars taal spreken, dat is voor mij essentieel”. Bezoek de website van Profound IDEA


terug naar overzicht
Deel dit bericht: