Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

5 vragen aan Rob Gutteling

Foto_Rob_Guttering_bewerkt

In deze vaste rubriek stellen wij 5 vragen over de haven. Voor deze speciale Wereldhavendagen editie, de krant die alle ins en outs van hét havenevenement belicht, leek het ons leuk om de Havenmeester zelf aan het woord te laten, de man die er werkelijk waar middenin zit!

Hoe kwam je in de haven terecht?

Voordat ik deze functie kreeg, was ik Senior Kapitein bij P&O Ferries. Aan boord van de ‘Pride of Rotterdam’ en eerdere schepen, kwam ik met grote regelmaat in Rotterdam. Sinds 2011 ben ik Plaatsvervangend Havenmeester en vind het leuk om de haven nu van een geheel andere kant mee te maken. Niet als kapitein van een bezoekend schip, maar juist om de ontvangst van schepen te begeleiden.

Wat maakt het werken in de haven zo leuk?
Het is een hele gevarieerde wereld met diverse culturen. Het bedrijf gaat vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week door. Daarbij is een goede coördinatie van wezenlijk belang, want de schepen passen natuurlijk niet allemaal tegelijk bij de terminals. Het is onze taak om de schepen gastvrijheid en service te bieden. Onze eigen RPA-schepen zijn daarbij de ogen en oren van de Havenmeester. Samen met bijvoorbeeld de sleep- en loodsdiensten zorgen zij voor een goede ontvangst in de haven. Wanneer het mis gaat, dan bieden we samen met andere hulpinstanties de juiste ondersteuning. Daarbij moet je niet gelijk denken aan grote calamiteiten, ook als een zeeman met een gebroken been uit het ruim moet worden gehaald, halen we alles uit de kast om dit te regelen.

Wat is je mooiste herinnering aan de haven?
Ik was twee keer nauw betrokken bij een bezoek van de Koningin aan de haven, dat was natuurlijk een absoluut hoogtepunt. Ik was pas echt trots toen in 2001 mijn eigen schip door Koningin Beatrix werd gedoopt. Het schip lag toen onder de Erasmusbrug. De naam van dit schip was ‘Pride of Rotterdam’, dat was natuurlijk heel toepasselijk.

Is er gezien de recessie eigenlijk wel werk in de haven?
We zijn altijd op zoek naar mensen; er is zat werk in de haven. We zoeken met name mensen in technische beroepen, die een nautische link hebben. Dat werkaanbod geldt voor de haven zelf, maar natuurlijk ook voor toeleverende bedrijven en industrie. De jongeren die bij ons komen werken, komen vaak ook vanuit de binnenvaart. Dat is een belangrijke sector in onze haven, die we niet over het hoofd moeten zien. We zoeken ook vaak naar mensen die affiniteit hebben met veiligheid en veiligheidspreventie. Je moet immers goed kunnen samenwerken met GGD, Brandweer en Politie, wanneer een daadwerkelijke calamiteit zich voordoet.

Wat moeten mensen volgens jou weten over de haven?
Mensen zijn zich vaak niet bewust van de enorme uitgestrektheid van onze haven. Deze reikt van Dordrecht tot aan de Tweede Maasvlakte. Als je op de fiets vanuit het centrum van Rotterdam naar de Maasvlakte rijdt, dan ben je zo’n veertig kilometer onderweg. Daarnaast vind ik dat mensen best trots mogen zijn op onze haven. We hebben een uitermate efficiënte haven en de zaken goed voor elkaar. Dat hebben we met zijn allen voor elkaar gekregen! 


terug naar overzicht
Deel dit bericht: