Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken

Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Havennummers: Karin Husmann, directeur Plant One

Heel toevallig is het Girlsday 2014 als ik afspreek met Karin Husmann, directeur van Plant One, de testfabriek voor nieuwe technologieën in de procesindustrie. Ze behoort tot de bescheiden groep vrouwelijke directeuren in de haven. Aan het eind van het interview blijkt ze ook Port Angel: ze schuifelt wat heen en weer op haar stoel, want de havenborrel voor vrouwen wacht. Dit maal een gesprek dat niet zozeer over sociale, maar vooral over technische innovaties in de procesindustrie gaat.

AAA_HavennummersMei
Vrouwen in de haven vindt Karin Husmann op zich best een boeiend gespreksonderwerp, maar het zou eigenlijk gewoon vanzelfsprekend moeten zijn. Natuurlijk: geen technische vernieuwing zonder sociale innovatie. Want slimmer, meer vernieuwend en moderner werken of organiseren, werkt logischerwijs ook technische vernieuwing in de hand. Tijdens het vraaggesprek filosofeert ze vooral enthousiast over de technische innovaties bij Plant One, de plek waar ze sinds enkele maanden na de oprichting – nu vier jaar leden – de scepter zwaait. “Zo’n functie op het snijvlak van techniek en commercie is echt wel iets voor jou”, kreeg Karin destijds te horen. Ze was toen directeur op een andere hightech plek in Nederland: Space Expo in Noordwijk. Hoewel ‘getipt’ moest ze een fikse ‘sollicitatierace’ afwerken voor ze uiteindelijk achter haar bureau op Plant One kon aanschuiven. 

Plant One is gevestigd op het terrein van Huntsman Holland pal aan de A15 bij Rozenburg. “Het is de plek voor iedereen die procestechnische vernieuwingen wil  doorvoeren, maar eigenlijk uit zijn laboratorium barst, omdat of de apparatuur te groot wordt, of het geproduceerde volume te groot wordt voor een laboratoriumomgeving”, legt Karin uit. “Want als een innovatie op kleine laboratoriumschaal een succes is, moet je maar afwachten of het ook op grote schaal, in een grote fabriek en met grote hoeveelheden allemaal zonder meer werkt. Investeerders blijken in die fase vaak te aarzelen en willen de innovatie ook op grotere schaal testen voordat ze er daadwerkelijk geld insteken. Plant One vult dat risicovolle ‘gat’ - ook wel Valley of Death genoemd - tussen het laboratorium en de echte fabriek op.

 We richten ons dus op de fase vóórdat je een fabriek bouwt; en een fabriekshal is ook wat we onze klanten bieden”, zegt Karin. Maar Plant One doet meer: want het is ook de organisatie die alle rompslomp rond de milieuvergunning op zich neemt, utilities levert en ook procesoperators (onder wie drie leerling-operators) om die innovatieve processen te laten draaien.

Veel energieoplossingen op de plank
Het Rotterdamse haven- en industriegebied staat maar al te vaak als zeer innovatief aangeprijsd. Uit de woorden van Karin valt op te maken dat er nog best wel een tandje bij kan. Er zijn veel energieoplossingen die nog niet zijn ingevoerd: te duur, te grote impact op het primaire bedrijfsproces, maar vaak ook nog onbekend. “Er verdwijnt nog te veel warmte en energie zomaar de lucht in. Dat zou via een betere isolatie of een efficiënter energiegebruik gemakkelijk kunnen worden vermeden”, zo is Karin’s overtuiging. Plant One kan daarbij nog veel vaker dan nu gebeurt een stimulerende rol vervullen. “We zijn nog niet de innovatieve gangmaker die we zo graag willen zijn. Daarvoor moeten nog meer bedrijven zich bij ons aansluiten.” Nu zijn het ongeveer tien bedrijven die op innovatief gebied met Plant One samenwerken. 

“Van een afstand lijkt het allemaal zo logisch voor bedrijven om energiezuiniger en innovatiever te werk te gaan”, zegt Karin Husmann. “Maar”, zo laat ze er op volgen, “ik zelf ben geen plantmanager die immers óók de opdracht heeft om kosteneffectief te opereren, dus voor mij is het makkelijk praten.”


terug naar overzicht
Deel dit bericht: