Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Nieuwste editie van Talent Gezocht!

Nieuwste editie van Talent Gezocht!

Klik op 'Meer informatie' voor de nieuwste editie van Talent Gezocht! en bekijk o.a. het vacature-aanbod van bedrijven bij jou in de buurt en lees artikelen van en over de Mainport.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken

Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Samenwerking aan studie naar groene waterstof

BP, Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam werken samen aan studie naar groene waterstof

BP, Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) en Havenbedrijf Rotterdam gaan samen de mogelijkheden onderzoeken voor de productie van “groene” waterstof door middel van waterelektrolyse voor de BP raffinaderij in Rotterdam. Dit biedt de potentie voor aanzienlijke vermindering van CO2 emissies.  

Op dit moment gebruikt de raffinaderij waterstof gemaakt uit aardgas voor de ontzwaveling van producten. Door deze volledig te vervangen door groene waterstof geproduceerd uit water met hernieuwbare energie, zou de CO2 uitstoot – uitgaande van de huidige omstandigheden - met 350.000 ton per jaar kunnen afnemen.

De partijen hebben een intentieovereenkomst ondertekend om de haalbaarheid te onderzoeken van een waterelektrolyse-installatie van 250 megawatt voor de productie van maximaal 45.000 ton groene waterstof per jaar met hernieuwbare energie. Het gaat hier om de grootste in zijn soort in Europa.

De opzet is dat Nouryon, dat een leidende positie heeft op het gebied van elektrochemie, de installatie gaat bouwen en exploiteren. Havenbedrijf Rotterdam gaat de lokale infrastructuur faciliteren en onderzoekt opties voor verdere ontwikkeling van een groene waterstof hub in het gebied. De partners zijn van plan om in 2022 een definitieve investeringsbeslissing over het project nemen.

Ruben Beens, CEO BP Nederland: “BP is gecommitteerd te werken aan een toekomst met een lage CO2 uitstoot. We zetten in op vermindering van emissies van onze activiteiten, verbetering van onze producten om klanten te helpen hun emissies te reduceren en het ontwikkelen van koolfstofarme bedrijfsactiviteiten. Het gebruik van groene waterstof, gemaakt uit water met hernieuwbare energie, heeft de potentie om een aanzienlijke vermindering van emissies in Rotterdam te realiseren. Samenwerken met Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam biedt ons de mogelijkheid de technische, operationele en financiële dimensies van deze potentiële mogelijkheid te onderzoeken en hierin een volledig inzicht te krijgen.” 

Knut Schwalenberg, Managing Director Industrial Chemicals Nouryon, voegt toe: “Deze samenwerking bouwt voort op onze ervaring in elektrolyse technologie om nieuwe waardeketens te creëren. Met groene waterstof kunnen we onze klanten duurzame oplossingen bieden, van koolstofarme brandstoffen en industriële processen tot nieuwe vormen van circulaire chemie.”

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “De ontwikkeling van grootschalige elektrolysers die zijn aangesloten op offshore windparken is van cruciaal belang om vooruitgang te boeken met het creeëren van een nieuw energiesysteem, wat nodig is om onze klimaatdoelstellingen te realiseren. Deze elektrolyser van 250 megawatt laat zien dat Rotterdam koploper kan zijn in de energietransitie. Dat is een belangrijke onderscheidende factor voor de industrie in het havengebied.”

Over BP

BP is een van ‘s werelds toonaangevende, internationale olie- en gasbedrijven. Wij zijn actief in meer dan 70 landen, hebben zo’n 75.000 medewerkers in dienst en voorzien onze klanten van brandstof voor vervoer, energie voor warmte en licht, retail services en petrochemische producten voor dagelijkse gebruiksartikelen. Onze belangen en activiteiten zijn ondergebracht in twee business segmenten: Upstream (exploratie en productie) en Downstream (raffinage en marketing van brandstoffen en smeermiddelen).

De 2.000 BP medewerkers in Nederland houden zich voornamelijk bezig met de raffinage en marketing van brandstoffen en smeermiddelen. Onze klanten bevinden zich in vrijwel alle segmenten, variërend van lucht- en scheepvaart, tot landbouw en de grote industriële bedrijven. Met ongeveer 350 tankstations is BP een van de grotere spelers op de Nederlandse brandstoffenmarkt.


Over Nouryon

Wij zijn wereldwijd leider op het gebied van speciale chemicaliën. Markten over de hele wereld vertrouwen op onze essentiële chemie bij de productie van alledaagse producten, zoals papier, kunststoffen, bouwmaterialen, voedingsmiddelen, farmaceutica en persoonlijke verzorgingsproducten. Voortbouwend op onze bijna 400-jarige geschiedenis, de toewijding van onze 10.000 medewerkers en onze gezamenlijke inzet voor bedrijfsgroei, sterke financiële prestaties, veiligheid, duurzaamheid en innovatie, hebben we een bedrijf van wereldklasse neergezet en sterke relaties met onze klanten opgebouwd. We zijn in meer dan 80 landen over de hele wereld actief en onze portfolio van toonaangevende merken omvat Eka, Dissolvine, Trigonox en Berol.

Over Havenbedrijf Rotterdam

Het doel van Havenbedrijf Rotterdam is het versterken van de concurrentiepositie van de haven als logistiek knooppunt en industrieel complex van wereldklasse. Niet alleen qua omvang, maar ook qua kwaliteit. Het Havenbedrijf Rotterdam leidt daarmee de transitie naar duurzame energie en zet zich in voor digitalisering om de haven en de toevoerketen efficiënter te maken. Kerntaken van het Havenbedrijf Rotterdam zijn het duurzaam ontwikkelen, beheren en exploiteren van de haven en het leveren van snelle en veilige diensten voor de scheepvaart.

Bron: Persbericht Havenbedrijf 


terug naar overzicht
Deel dit bericht: