Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Tentoonstelling luchtvaartgeschiedenis Rotterdam

Kasteel_RhoonVanaf zondag 24 april is de tentoonstelling Koolhoven-Waalhaven op de Klokkenzolder van Het Kasteel van Rhoon te zien. In de tentoonstelling staat de luchtvaartgeschiedenis van vliegtuigenfabriek Koolhoven en vliegveld Waalhaven centraal.

Schiphol heeft de naam, maar het Rotterdamse vliegveld Waalhaven was voor de tweede wereldoorlog de eerste commerciële luchthaven van Nederland. Hier stond ook de vliegtuigenfabriek van Koolhoven. De KLM vloog toen al met Fokkers lijndiensten op Londen, Parijs en Duitse steden. Ook de Lufthansa onderhield, met de voor die tijd enorme Junkers D-2500, een lijndienst op Waalhaven.

Maar net als bij de huidige Airport Rotterdam-Den Hague was er ook toen een voortdurend conflict tussen voor- en tegenstanders die discussieerden over de toekomst van deze luchthaven op Rotterdam Zuid. In 1919 werd de aanleg van het veld door College van B&W goedgekeurd en zou gedurende een periode van vijf jaar in gebruik blijven. Om deze reden moesten alle gebouwen uit hout opgetrokken worden. Het liep anders, het vliegveld bleef tot mei 1940 in gebruik en kreeg een steeds belangrijker functie. De Koolhovenfabriek breidde regelmatig uit en bouwde diverse vliegtuigen van een vooruitstrevend concept. Grote publiekstrekkers waren toentertijd de vliegfeesten en de komst van de Graf Zeppelin.

Tijdens de mobilisatie kreeg Waalhaven een militaire functie en stonden er Fokkers G-1’s gestationeerd. Koolhoven was met zijn grootste opdracht ooit bezig, de productie van de FK-58. Met de opdracht om er vijftig voor Frankrijk te bouwen en zesendertig voor de Nederlandse Luchtvaart Afdeling zag de toekomst er rooskleurig uit. Het zou anders verlopen. Tal van deze toestellen die gereed waren wachtten op motoren die niet meer geleverd zouden worden. De geschiedenis is bekend, Waalhaven werd op 10 mei 1940 gebombardeerd, evenals de Koolhovenfabriek, alle infrastructuur werd vernietigd en beiden zouden na de oorlog nooit meer worden opgebouwd.

Minder bekend is dat Waalhaven aan het dorp Rhoon grensde en dat Frits Koolhoven daar woonachtig was. Als afsluiting van de herdenking 70 jaar bevrijding en 75 jaar na het bombardement wordt in mei een expositie over Waalhaven en Koolhoven in het kasteel van Rhoon gehouden. De expositie zal rond de 200 foto’s, schilderijen en modellen van Koolhoven’s bevatten, en er wordt met regelmaat een documentaire over het bombardement op Waalhaven vertoont.

De tentoonstelling is geopend van zondag 24 april tot en met zondag 15 mei op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Een sfeerimpressie van de tentoonstelling bekijkt u hier

Foto en video: Roel van Deursen.

 


terug naar overzicht
Deel dit bericht: