Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

14-4 Girlsday: Doe mee met je school of bedrijf

14 april is het Girlsday: Doe ook mee met je school of bedrijf

Meer vrouwen in de techniek begint bij het enthousiasmeren van jonge meiden. Op 14 april is het Girlsday en werken scholen en bedrijven samen om meisjes op een leuke manier kennis te laten maken met techniek. Zo ook SPIE en het Anna van Rijn College.

Afgelopen jaar deden SPIE-ICS en het nabijgelegen Anna van Rijn College voor het eerst mee met Girlsday. Net als tal van andere technische bedrijven in Nederland opende SPIE-ICS haar deuren voor meiden uit de eerste klas van het vmbo.

Techniek laten zien
Ook dit jaar werken het bedrijf en de school waarschijnlijk weer samen. “Het bedrijfsbezoek is een mooie manier om te laten zien wat techniek inhoudt”, vertelt Wil Van Puijenbroek, manager Skill Management. Vorig jaar volgden de meiden onder meer een workshop glasvezellassen en UTP-kabels maken en kregen ze een spannende presentatie over de rol van techniek in de toekomst. Lees hier een verslag van het bezoek.

Aandacht voor techniek
Voor het Anna van Rijn College is Girlsday een mooie gelegenheid om techniek bij meiden onder de aandacht te brengen. Weinig meiden kiezen momenteel voor techniek, en volgens loopbaancoördinator Caroline van den Braak komt dat deels doordat ze niet goed weten wat het is: “Ze denken er niet zo snel aan, omdat het niet vanzelfsprekend is. En dat terwijl techniek zoveel mogelijkheden biedt.”

Succes
Alle meiden uit de eerste klas van het vmbo op het Anna van Rijn College bezoeken op Girlsday een bedrijf. Vorig jaar werd de groep verdeeld over SPIE en InstallatieWerk Nederland. Het bleek een succes: “De meiden vonden het super leuk om met apparaten in de weer te gaan”, vertelt Van den Braak. Welke bedrijven het dit jaar gaan worden is nog niet helemaal rond.

Roep om vrouwen
SPIE-ICS is de bedrijfstak die zich onder andere richt op ICT-beheer. Er werken meer dan 600 medewerkers, waarvan acht procent vrouwelijk. Het bedrijf heeft welgeteld vier vrouwen in dienst die een technische functie vervullen. “Een gemis”, vindt Van Puijenbroek. “Vrouwen zijn vaak beter in het fijnere technische werk én in bijkomende taken zoals planning en administratie.”

Techniek wordt lichter
Teams waarin mannen en vrouwen samenwerken, zouden volgens de manager perfect zijn, omdat ze dan hun skills kunnen combineren. Daarnaast wordt techniek steeds geschikter voor vrouwen, constateert hij: “Digitalisering en robotisering zorgen ervoor dat het werk veel minder zwaar wordt. En zwaar werk blijkt een veelvoorkomend obstakel te zijn voor vrouwen om voor techniek te kiezen. Met behulp van Girlsday hopen we meer meiden op de juiste plek te krijgen.”

Vakvrouwen als rolmodel
Tijdens het bezoek waren er vrouwelijke technici van het bedrijf aanwezig om vragen te beantwoorden en hun persoonlijke verhaal te vertellen. Een belangrijk onderdeel volgens Puijenbroek: “Die vrouwen zorgen ervoor dat het gaat leven. Het wordt tastbaar voor de meiden. Ze kunnen zich voorstellen hoe het is.”

Sfeer
Inger Goos was een van die vakvrouwen en hoopt er ook dit jaar weer bij te zijn. Ze werkt al twintig jaar bij SPIE-ICS en heeft het nog altijd erg naar haar zin. Ze begon ooit als leerling monteur en werkte zich omhoog tot service engineer I. Ze vindt het belangrijk om meer meiden te interesseren voor techniek. “Hier werken veel te weinig vrouwen. Vrouwen zien andere dingen, zijn secuurder en het zou de sfeer ten goede komen!”

Veelzijdige functie
Ook voor de meiden zelf vindt ze het van belang om te laten zien wat haar werk inhoudt. “Het is veel meer dan wat je aan de buitenkant ziet. Het is enorm afwisselend, je moet veel overleggen, samenwerken, plannen en administratie bijhouden. En het technische gedeelte is minder moeilijk dan vaak gedacht wordt. Dat kun je tijdens zo’n bezoek vertellen en laten zien.”

Meedoen met Girlsday 2016
Ook meedoen met Girlsday? Scholen en bedrijven kunnen zich hier inschrijven. Ook als je nog geen school of bedrijf hebt gevonden om mee samen te werken.

Lees hier het Girlsday Magazine 2015

Bron: TechniekTalent.nu 


terug naar overzicht
Deel dit bericht: