5 vragen aan…
Gabriel Tschin, Managing Director bij Plant One Rotterdam BV.
Als het gaat over pionieren op het gebied van innovaties en duurzaamheid, praat dan eens met Gabriel Tschin van Plant One Rotterdam B.V. De bedrijfsactiviteiten van Plant One bestaan uit het realiseren en exploiteren van een locatie waar bedrijven en onderzoeksinstellingen hun innovatieve ideeën op duurzame(re) technologie kunnen testen en produceren op commerciële schaal, en alle daarmee samenhangende activiteiten. Reden genoeg om Gabriel de 5 vragen te stellen in het oktobernummer van Talent Gezocht!
Hoe kwam je in de haven terecht?
Dat is alweer zo’n 27 jaar geleden via mijn voormalige werkgever De Koninklijke Schelde (Sicon), een piping constructie bedrijf uit Vlissingen. Ik ben toen gestationeerd bij verschillende bedrijven en mocht meewerken aan projecten in het onderhoud en nieuwbouw binnen de petrochemie. Na een aantal jaren niet meer werkzaam te zijn geweest in de Rotterdamse Haven, was ik blij dat ik toch weer terugkeerde naar mijn roots. De laatste zes jaar sinds dat ik bij Plant One werk, voel ik me het meest betrokken bij de haven, dan ooit.
Wat maakt het werken in de haven zo leuk?
De veelzijdigheid die de haven van Rotterdam bied, de betrokkenheid, maar natuurlijk in mijn geval de Petrochemie. Waar het ook maar ter sprake komt waar ik werk en wat ik doe, de Rotterdamse haven is een herkenningspunt voor ieder in binnen- en buitenland en daar ben ik trots op.
Wat is je mooiste herinnering aan de haven?
Telkens als ik langs de diverse fabrieken binnen het havengebied rijd, heb ik mooie herinneringen. De fijne collega’s die ik in de loop der jaren heb leren kennen maar ook vooral de gedachte, ‘hier heb ik mijn steentje aan bij mogen dragen’. Ik heb dan ook drie kinderen, alle van het mannelijk geslacht, die dit tot vervelens toe van mij te horen krijgen ;)
Is er gezien de recessie eigenlijk wel werk in de haven?
De Rotterdamse haven zal de komende tijd alleen maar groeien. Ondanks de lage energieprijzen en dat het voor de chemiesector niet aantrekkelijk is om te investeren, heeft de komst van de 2e Maasvlakte er natuurlijk aan bijgedragen dat nieuwe bedrijven zich hier al hebben en zullen gaan vestigen. De opslag en overslag capaciteit wordt vergroot, logistiek zijn de verbeteringen zichtbaar en een nieuw spoor is in aantocht. De bio industrie heeft een opmars gemaakt, de energiecentrales binnen het havengebied zijn uit de grond gestampt, het creëert alleen maar meer werkgelegenheid. De Rotterdamse haven, ‘het draait 24 uur per dag, 7 dagen per week en 12 maanden per jaar’! (Een vol continu proces).
Hoezo recessie? Dat er minder geïnvesteerd wordt en projecten worden uitgesteld zal ik niet ontkennen, maar de haven draait gewoon door. Bedrijven die helaas zijn omgevallen, kunnen doorgaans door overname van derden een doorstart realiseren waarbij het personeel vaak wordt overgenomen omdat ze de waarde van vakmanschap erkennen.
Wat moeten mensen volgens jou weten over de haven?
De Rotterdamse haven innoveert, creëert, en investeert in de toekomst!
terug naar overzicht