Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Adjiedj Bakas: ‘Maak tempo met innovatie’

posterBakas‘Maak tempo met innovatie’
In de nieuwste FutureLand-tentoonstelling ‘Reis door de tijd’ reist denkbeeldig havenwerker Futura vanuit het jaar 2066 terug naar onze tijd. In Futura’s haven zijn energie en milieuproblemen opgelost, is transport volledig onbemand. Is dit een realistisch toekomstbeeld, vragen we aan trendwatcher Adjiedj Bakas. 

Voor deze tentoonstelling mocht u ruim vijftig jaar vooruitkijken. Is dat te doen? ‘Denk eens diezelfde vijftig jaar terug, 1965. In de sciencefiction televisieserie Star Trek werd de mobiele telefoon toen al aangekondigd. Het kan echt hoor, zo ver vooruit kijken, je moet het nu kunnen loslaten.’ U zegt: energieproblemen hebben we in de toekomst niet meer. ‘Ik verwacht dat onze energiebehoefte blijft groeien. De hoeveelheid energie verbruikende apparaten neemt alleen maar toe: iedereen heeft wel één of meerdere smartphones bijvoorbeeld. Dat vraagt om steeds slimmere oplossingen om energie op te wekken. Ik maak me daar geen zorgen over, die oplossingen zijn er al en dagelijks komen er nieuwe ontdekkingen bij. Energie uit lichaamswarmte bijvoorbeeld, de zogeheten wearables: mobiele apparaten die zich opladen met je eigen lichaamswarmte.’ Met zonne-energie kunnen we ook veel meer, zegt u. ‘Zonne-energie gaat heel belangrijk worden, ook voor gebruikers in de haven en op schepen. Denk aan zonnecellen in de verf op scheepsrompen en containers, of een zonnepaneel in het zeil van een zeilschip. Ook combinaties van zonne-energie en de veilige verwerking van kernafval worden de komende vijftien jaar heel groot. Je ruimt kernafval op en de energie is spotgoedkoop. Verbruik van olie en gas neemt af.’ Windenergie noemt u niet. Het havengebied is toch dé plek voor wind molens? ‘Mijn visie is: weg met de windparken. Het levert te weinig op, er is te weinig stabiele wind. Met een uitzondering voor molens op grote hoogte. Google werkt nu aan drones met vliegers op acht á tien kilometer hoogte. Dan maak je gebruik van de straalstroom. Zo kun je uit de lucht ook energie op schepen opwekken.’ En de haven zelf? ‘Die kan een mix van al deze vormen van energieopwekking faciliteren en er zelfs trendsettend in worden. De haven drijft op transport. Wanneer belanghebbenden dit soort projecten gaan trekken, dan komen innovaties vanzelf.’ Onbemand transport, 3D-printing, wat betekent dit allemaal voor de haven? ‘Transport wordt effi ciënter, het werk verandert in de haven, je krijgt nieuwe banen. Met 3D-printers kunnen we steeds meer producten op locatie maken. Mijn idee is dat we Maasvlakte 2 vol zetten met vertical farms: een verdieping met dieren, de vleesverwerkende industrie eronder, direct daaronder het transport. Op de tentoonstelling in FutureLand is een voorbeeld te zien van een varkensflat met 100 etages, van ontwerper Winy Maas. Ook zal de haven moeten werken aan tunnels, de oplossing voor het vervoer van containers naar het achterland. Mijn advies: neem mensen mee in je plannen, maar maak tempo met innovatie. Anders mis je de boot.’
 



terug naar overzicht
Deel dit bericht: