Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

5 vragen aan Jan van der Horst, gids bij het EIC

winter2012_januari_diversen_1315 vragen aan… Jan van der Horst, gids bij het EIC Mainport Rotterdam

Het EIC is regelmatig op zoek naar vrijwillige (haven)gidsen, taalgidsen, gastdocenten en lab-vrijwilligers die meerdere dagen per maand leerlingen en studenten willen begeleiden tijdens de havenexcursie, op de havenexpositie en bij het uitvoeren van proefjes en opdrachten in het chemie- en technolab. Jan is een van de gidsen bij EIC Mainport Rotterdam. Een eervolle taak, want wat is er mooier om jongeren te enthousiasmeren voor de dynamische wereld van de haven? Wij stelden hem de vijf vragen over de haven.

Hoe kwam je in de haven terecht?
Op de Parksluizen in Rotterdam Delfshaven ontstond de liefde voor de haven. Als jongen van twaalf jaar mocht ik meevaren op een oliebootje/parlevinker. Na de technische school ben ik gaan varen bij de sleepdienst van P. Smit in de haven en Zeeuwse stromen. Daar werd je opgeleid tot kapitein. Na deze periode ben ik als operator bij Shell Nederland Raffinaderij te Pernis in dienst getreden en heb ik daar veel moeten studeren. Ook daar ben ik met de haven in aanraking gekomen als wachtchef/loadingmaster op de terminal Shell Europoort en Pernis, waar toen al zeer grote tankers aanmeerden.

Wat maakt het werken in de haven zo leuk?
Het leuke van werken in de haven is dat er geen ene dag hetzelfde is. Je werkt in een internationale omgeving, ontmoet er allerlei mensen uit andere landen en het biedt zeer gevarieerd werk dat nooit eentonig is. Werken in de haven verbreedt ook je horizon en dan kom je erachter dat Rotterdam een wereldhaven is waarin vele functies te vervullen zijn. En ook belangrijk: Waar het salaris goed is.

Wat is je mooiste herinnering aan de haven?
In 1958 was ik als soldaat gelegerd in kamp `de Beer`, in de polders van Rozenburg tussen de reeds verlaten boerderijen. Wij verhuisden naar Rotterdam in verband met het Europoortproject. In 1962 stond ik daar op dezelfde plek op een steiger een grote tanker af te meren met een waterdiepte van 24 meter. Het was een van de eerste petroleumhavens aan het Calandkanaal, toen nog niet volgebouwd en nu anno 2015, vol met bedrijvigheid en in een hele dynamische omgeving! De Rotterdamse haven heeft een geweldige groei doorgemaakt!

Is er gezien de recessie eigenlijk wel werk in de haven?
Ja, nog steeds. Er moet wel een kanttekening bij gemaakt worden. Vroeger moest men spierballen en een sterke rug hebben, nu is het werk `hightech`; het werk is veelal geautomatiseerd en in de haven is een grote diversiteit aan werk. Als je nu zorgt dat je de nodige diploma's behaalt dan is er voor jou toekomst in de haven op. Denk bv. aan (onderhouds)technici, procesoperators, lassers, containerreparateurs, ingenieurs, juristen, fiscalisten. Ook in de logistiek, de maritieme wereld, de ICT en financieel-economisch zijn er functies op mbo/hbo en wo-niveau . Ook steeds meer vrouwen kiezen voor een baan in de haven: operators, technologen, projectleiders, cargadoors, expediteurs enz. Er is vooral nog steeds grote behoefte aan vakmensen in de techniek, olie/chemie/energie, de logistiek, de maritieme wereld en de ICT op zowel op mbo, hbo en wo- niveau . Het is zeker niet alleen een mannenwereld. Ook steeds meer vrouwen kiezen voor een baan in de haven.

Wat moeten mensen volgens jou weten over de haven?
De haven is een belangrijke economische motor voor ons land. Vooral met de recente uitbreiding van Maasvlakte 2 laten wij de hele wereld zien waar ons land goed in is . Rotterdam kan als enige haven in Europa, zonder restricties, de allergrootste en diepstekende schepen ontvangen. Ook op het gebied van milieu wordt er veel geïnvesteerd in schonere processen. Het Havenbedrijf voert daar samen met de DCMR en bedrijven een actief beleid in. Ook een HOT ITEM in deze regio is veiligheid, alle bedrijven hebben veiligheid zeer hoog in hun vaandel staan, waar onder andere door training veel aan gedaan wordt. Als je in de haven als jong talent wilt gaan werken, dan ziet de toekomst er voor jou zeer goed uit! Wil je meer weten? Het EIC nodigt scholen graag uit voor een bezoek aan de haven!


terug naar overzicht
Deel dit bericht: