Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Havennummer 5650: Ellen Houg & Marianne Koopmans

Door Jaap Luikenaar

In de rubriek Havennummers laten we maandelijks een directeur of een personeelsmanager uit de haven aan het woord. Vanuit hun functie en ervaring in Mainport Rotterdam geven ze hun kijk op allerlei aspecten van werken in de haven, zoals arbeidsmarktpositie, toekomstkansen, ook voor jongeren, de inhoud van het beroep en wat het zoal verdient.

Q8__Marianne_en_EllenHavennummer 5650: Q8 / Kuwait Petroleum Europoort - Ellen Houg & Marianne Koopmans

‘Het zegt wat over trots als medewerkers zélf nieuwe collega’s aanbrengen’

De olieprijs is de laagste sinds tien jaar, aan mijn zelftankstation betaal ik € 1,41 voor een liter. Reden om voor de serie Havennummers af te spreken bij een oliemaatschappij. De keuze valt op Q8, waar Ellen Houg en Marianne Koopmans zich als Senior HR Officer en HR Officer dagelijks bezighouden met wel en wee van de medewerkers en de interne en externe communicatie. Het gesprek gaat gelukkig over alles behalve die aantrekkelijke maar verder eigenlijk wat saaie olieprijs. Over veiligheid dus, over het boeiende werken op een olieraffinaderij, de Rotterdamse ‘je en jij’- cultuur en met aan het eind natuurlijk een kijkje in de vacaturebak die voor jonge gediplomeerde technici prima betaalde toekomstkansen biedt.

‘Veiligheid is hier het gesprek van de dag’, staat op het levensgrote bord bij de ingang van de raffinaderij die voluit Kuwait Petroleum Europoort BV heet.  Als bezoeker kun je er niet omheen.  Al bijna 500 dagen en ongeveer 2 ½ miljoen werkuren zonder ‘verzuimongeval’. 

Q8 is de kleinste van de vijf raffinaderijen in Nederland, maar zeker niet de minste. Natuurlijk, de persberichten - afgelopen september - over een op handen zijnde verkoop van de oliemaatschappij vormen voor de circa 370 medewerkers -naast die veiligheid - waarschijnlijk een minstens zo belangrijk gespreksonderwerp in de bedrijfskantine. Maar ondertussen gaat het werk gewoon door. 

Dat geldt zeker ook voor de HR-afdeling waar Ellenen Marianne werken. Zij houden zich naast communicatie  (o.a. het informeren van de medewerkers over het verkoopproces) vooral bezig  met recruitment, beoordelingen, training en opleiding en organisatieontwikkeling. Het feit dat de raffinaderij te koop staat, betekent allerminst dat er niets meer gebeurt. ‘Juist in deze tijd is het nog net iets belangrijker om, ook richting een potentiële koper uit te stralen dat we op een veilige en betrouwbare manier opereren. Daarom draait de raffinaderij gewoon volop door en investeren we in onderhoud van de installaties en voeren we talrijke projecten uit. Vergelijk het maar met het te koop zetten van je huis. Ook dan wil je dat het er allemaal aantrekkelijk uitziet’.

Als verantwoordelijke voor onder andere recruitment heeft ook Marianne het er absoluut niet minder druk door. De zoektocht naar nieuwe medewerkers gaat door. Zij zegt: ‘We blijven steeds op zoek naar nieuwe collega’s.  We werven onder meer via voorlichtingsbijeenkomsten, open dagen en gastlessen op scholen. Daarbij werken we - in Deltalinqsverband -  samen met de collega’s uit de industrie en promoten zo de (petro-)chemie in het algemeen  en de hypermoderne vakopleidingen.’

Geen woestijnsfeer
Wie denkt dat je bij Q8 iets van de sfeer van de gelijknamige golfstaat tegenkomt, heeft het mis. In het vergaderzaaltje waar het interview plaatsvindt hangt weliswaar een foto van de emir en zijn oudste zoon (tevens eerste minister), maar daar blijft het  dan ook bij. ‘De sfeer is hier gewoon lekker Rotterdams: informeel, je en jij, direct en nuchter’, zegt Ellen. ‘Stagiairs of nieuwe medewerkers spreken hun collega’s de eerste dagen nog netjes met u aan - of: mag ik van u. Maar dat verandert snel.’ 

Het was iets dat ook Ellen ruim zeven jaar geleden wel aantrok In  haar eerste baan  als recruiter vloog ze business class de wereld rond om nieuwe medewerkers voor functies bij de oliemaatschappij in Saoedi Arabië te werven. ‘Ook wilde ik graag op een plek komen te werken waar ik medewerkers die ik aannam kon volgen in hun carrière. Dat is bij Q8 tot nu toe goed gelukt’, kijkt Ellen terug en laat er op volgen: ‘ Ik geniet er nog steeds van als ik hoor dat mensen die ik heb aangenomen het goed doen of promotie maken’.

Marianne  beaamt die recht-toe recht-aanse mentaliteit . Ze werkt nu 2 ½ jaar  op de raffinaderijen merkte al heel snel na haar indiensttreding het ‘ons-kent-ons’-sfeertje. Heel anders dan het grote ict-bedrijf waar ze voorheen werkte. ‘Het klikte al tijdens de sollicitatieprocedure en dat is altijd zo gebleven’, zegt ze met een knipoog naar Ellen, met wie ze destijds het sollicitatiegesprek voerde. ‘Het werk is veel minder afgebakend en je krijgt alle kans om jezelf te ontwikkelen. Ik ben begonnen als recruitment officer en hield me  vooral bezig met het werven van nieuwe medewerkers. Al heel snel kreeg ik de kans gekregen  om me andere HR werkzaamheden eigen te maken. Denk aan de onboarding van nieuwe medewerkers via introductieprogramma’s  en het traineeprogramma voor tijdelijke medewerkers uit Koeweit.’ Inmiddels ben ik als HR Officer ook verantwoordelijk voor alle personeelsaangelegenheden voor een aantal afdelingen van de raffinaderij.  

‘We hebben niet overal specialisten voor’, haakt Ellen aan. ‘Daarin onderscheiden we ons wel van de grotere raffinaderijen. Bij de grotere raffinaderijen kunnen medewerkers gemakkelijk even bellen met hun collega’s in andere landen waar soortgelijke fabrieken staan. Wij zijn de enige raffinaderij in Europa die Kuwait Petroleum zelf opereert. Er staan er nog drie in Koeweit zelf en in Vietnam is er eentje in aanbouw, maar dat zijn heel andersoortige fabrieken. Wij moeten het hier dus vooral zelf doen en daarvoor is het belangrijk dat je als medewerker ondernemend en initiatiefrijk bent’. Ook om die reden biedt Q8 een  volop trainings- en opleidingsmogelijkheden. ‘Als je iets wilt, krijg je bij ons volop de kans om jezelf te ontwikkelen, benadrukt Ellen.

Vacatures
Dankzij de uitgebreide promotie van technische opleidingen zoals het proces en maintenance college, verloopt het vervullen van technische vacatures in de petrochemische sector beduidend beter dan voorheen. Niettemin kunnen procesoperators, maintenance technici en proces engineers op MBO 4 / HBO en WO-niveau nog steeds vrijwel direct aan de slag. Niet zelden zijn het medewerkers zélf die een toekomstige collega aanbrengen. Marianne: ‘Dat zegt natuurlijk wel wat over je bedrijfstrots.’ Het overgrote deel van de medewerkers woont aan de zuidkant van het havengebied op Westvoorne en op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Momenteel is zo’n 5 % is van de medewerkers, vrouw, vooral op de ondersteunende afdelingen. Er werkt één vrouwelijke procesoperator op de raffinaderij zelf en onlangs meldde zich één vrouwelijke stagiaire. ‘Daar zijn we natuurlijk trots op en die houden we zeker in de gaten zolang ze nog studeert.’



terug naar overzicht
Deel dit bericht: