Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Column Jaap Luikenaar: Talent Gevonden!

Jaap_webTalent Gevonden, februari 2015
‘Optimum solution’

Regelmatig heen en weer treinend of tuffend tussen Zuidoost Brabant en Rijnmond kan je niet om  de bonte colonne logistiek- en vrachtverkeer heen. Vaak lees  je dezelfde grote namen: De Rooy, Jan de Rijk, C. van Heezik, Vos, Den Hartog, Van Spreuwel. Maar de verscheidenheid in het aanbod in enorm. In de schaduw van de grote jongens verdienen honderden kleinere bedrijven - zo langzamerhand weer - een goede boterham. Mooi is het om te zien hoe chauffeurs zich via de zijkant van hun truck proberen te onderscheiden van hun collega’s. En ook al rijden ze allemaal max 100, of 101 km/u, ze proberen elk een specialisme uit te dragen. Op zoek naar een eigen uitstraling teneinde klanten voor zich te winnen. Het aanbod aan slogans en wapenspreuken is enorm. Ik heb onlangs op de A16 even een parkeerplaats opgezocht en noteerde achtereenvolgens : ‘Dedicated Transport Services’, ‘Solutions In Logistics’ en ‘We Move to Europe’, maar ook ‘Optimum Solutions’ en ‘Logistic Services’, als ook ‘Cargo Care’, ‘Geconditioneerd Vervoer’ en ‘Your International Solution’…
Juist dankzij onze Rotterdamse haven is Nederland uitgegroeid tot Het land van logistiek, distributie en transport.  Dat geldt natuurlijk ook andersom. Zonder achterlandnetwerk kan geen haven overleven. We zijn er trots op. Tenminste, zolang het hier allemaal niet té verstopt raakt, de truckers hun rechterbaan houden en de sector de milieunormen in acht neemt.  Die logistieke branche zelf voelt zich hier op en aan de snelweg meer dan thuis. En geeft Nederland als vestigingslocatie zomaar een 8-. Dat blijkt uit een onderzoek , uitgevoerd door Stec. De naam mag u vergeten. Het concludeert dat het merendeel van de grote logistieke bedrijven zelfs wil uitbreiden, evenals overigens de verladers  - ondernemingen dus die spullen te vervoeren hebben. Groei: het impliceert meer magazijnen en meer trucks. Zuid-Nederland en de Randstad komen als de twee populaire regio’s uit de bus. 

Doorslaggevend bij het bepalen van de vestigingslocatie zijn de transportkosten. Maar op plaats 2 en 3 staan - heel interessant - de beschikbaarheid van personeel en de personeelskosten.  Handig om te weten voor wie deze maanden een studiekeuze wil maken en mogelijk geïnteresseerd is in logistiek, transport of de distributiesector. Denk aan beroepen als expediteurs, logistiek medewerkers, verkopers binnen- of buitendienst, planners, managers logistiek,  productmanagers, logistic engineers. Daarnaast werken er bijvoorbeeld ook marketing- en financiële experts, economen en fiscalisten. 

Rijnmond en de Randstad zijn qua personeelskosten dure regio’s: wie hier in de logistiek werkt (of komt te werken) verdient al gauw een paar honderd euro meer per maand dan andere veel minder ‘hotte spots’. Het maakt daarbij niet uit of je  in  een lagere of een hogere functie zit. Je verdient hier gemiddeld altijd meer dan elders. 

Het bedrijfsleven en mbo-scholen hebben ooit een mooi akkoord gesloten en werken sindsdien nauw samen om de reguliere opleidingen naadloos te laten aansluiten op wat de markt vraagt. Wie zo’n opleiding volgt mag er dus een beetje van uit gaan dat een baan snel gevonden is. En met het recente o zo positieve onderzoek in het achterhoofd lijkt het erop dat de financieel economische dip over het dieptepunt heen is.  Zo lijkt ook een baan in de logistiek een ‘Optimum Solution’, of - voor wie een internationale carrière ambieert -  een ‘Move to Europe ‘. Zeker als je bedenkt dat logistiek een van de zogenaamde ‘topsectoren ’ is waarin we als land internationaal willen uitblinken.

Jaap Luikenaar (j.luikenaar@gmail.com)



terug naar overzicht
Deel dit bericht: