Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Havennummers: Nancy van der Drift

‘Bootje Gezond’ aan de monding van de mainport

Havennummer: 918, door Jaap Luikenaar

Nancy_vd_Drift_smallVeel havenmedewerkers zullen vinden dat juist zij vanaf hun werkplek het mooiste uitzicht op de haven hebben. Wie een afspraak heeft met Nancy van der Drift, HR-manager van het Loodswezen, zal erkennen dat háár bureau zeker een plaats in de top van dat ‘havenzicht’-klassement heeft. Zo pal aan de monding van de Mainport, kijkt zij recht het zeegat uit. Een nog inspirerendere locatie voor een interview kun je je haast niet voorstellen. Nancy is het Havennummer van deze maand. Ze werkt aan - of in, zo je wilt - de Berghaven in Hoek van Holland, havennummer 918.

Nancy van der Drift werkt bij Nederlands Loodswezen BV (NLBV). Het is het – zeg maar - landelijk servicebedrijf van de loodsen (officieel ‘registerloodsen’ genoemd). Want loodsen zijn eigenlijk zelfstandige ondernemers, die door NLBV worden ‘gefaciliteerd’ - zoals dat zo mooi heet. De mensen
van het Loodswezen zorgen ervoor dat de loods aan boord komt en weer opgehaald wordt. Hoe: met loodsvaartuigen, tenders, jollen en - bij zwaar weer - per helikopter. Maar nog veel belangrijker: vlot & veilig en 24/7 - dag in dag uit. Het zijn begrippen die hier bij wijze van spreken met hoofdletters
worden geschreven. Die ondersteuning aan de loodsen is er niet alleen op het water, maar eveneens op kantoor. En wel op het gebied van ICT, planning, financiën (inning loodsgelden bijvoorbeeld) en… personeelszaken, ofwel: human resources (HR).

Als HR-vrouw is Nancy verantwoordelijk voor het wel en wee van alle ruim 400 medewerkers van NLBV in Nederland, waarvan ongeveer 200 in Rotterdam-
Rijnmond en Hoek van Holland. De overigen werken in de andere drie regio’s: IJmond (Amsterdam), Scheldemond (Vlissingen/ Antwerpen) en Noord (Delfzijl, Eemshaven). Ze zijn zoals gezegd de ondersteuners van de in totaal 470 registerloodsen in Nederland. Van hen zijn er 245 in de Rotterdamse haven actief.

Varende Dienst
Binnen Nederlands Loodswezen BV werken de mensen van de Varende Dienst dagelijks nauw samen met de loods. Ze manoeuvreren de loods-tender of de jol tot tegen de ‘huid’ van het schip en als de deining of de golf op z’n hoogst is, stapt de loods via de touwladder over op het te beloodsen schip.
Een ‘klusje’ waar de nodige stuurmanskunst bij komt kijken. Dat spreekt voor zich, zeker bij stormmachtig weer, mist en springtij. Er bestaan veel tot de verbeelding sprekende foto’s en video’s over. Google maar eens op ‘loodsboot’ of (in het Engels ‘pilot boat’) of surf naar www.loodswezen.nl of www.werkenbijhetloodswezen.nl. Op het moment dat de loods aan boord is, is hij (en soms ook ’zij’) samen met de kapitein verantwoordelijk voor het veilig binnen lopen van de haven.

De kapitein van de loods-tender en zijn bemanning (de stuurman en de gezel) hebben ondertussen alweer rechtsomkeert gemaakt. Op weg naar vaste wal of naar het grote loodsvaartuig dat enkele kilometers uit de kust dobbert en dienst doet als uitvalsbasis voor de loodsen. Klaar voor een volgende klus.

Geen zesjes-cultuur
Waarom bij het Loodswezen werken? Nancy schudt de argumenten zo uit haar mouw: “Het is een spannend beroep, zeker bij de Varende Dienst. Hier geen zesjes-cultuur, hoor. De mensen zijn tot op het bot gemotiveerd, hebben een groot veiligheidsen verantwoordelijkheidsgevoel. Met alle dynamiek en drukte hier in de haven is het aantrekkelijk werk.” 

Minder bekend dan het  loodsenberoep zijn volgens de ‘personeelsvrouw’ Nancy van der Drift de vele uiteenlopende kantoorfuncties van het Loodswezen. Van secretaresse tot financieel medewerker en van ICT-beheerder tot inzetplanner. “Zo waren we pas op zoek naar een geschikte loodsdienstcoördinator.
Als loodsdienstcoördinator zorg je ervoor dat iedere kapitein die om een loods vraagt er eentje krijgt. Je regelt vervoer en voorziet de loods van alle informatie over het betrokken schip.”

Fit en duurzaam inzetbaar personeel
Zelf kwam Nancy van der Drift vijf jaar geleden bij het Loodswezen terecht. “Na diverse HR-banen bij gemeenten, wilde ik iets heel anders. De mix van varende mensen en kantoormensen hier, da’s heel
bijzonder. Het gaat er allemaal veel directer aan toe dan in de ambtenarij.” Haar grootste uitdaging tot slot: zorgen voor fit en duurzaam inzetbaar personeel, dat veelal in de ploegendienst werkt. ‘Bootje Gezond’ zo heet haar project dat tot doel heeft om de ‘biologische klok’ van de medewerkers 24 uur per dag goed te laten tikken. Ook tijdens zwaar weer en onregelmatige diensten.


terug naar overzicht
Deel dit bericht: