Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Huntsman Rookieclass 2013: uniek in de Botlek

bodY_Rookies
Zes maanden lang werken de ’rookies’ Michiel, Johan en Kevin in de dagdienst om door trainingscoördinator Willem Lans te worden klaargestoomd voor de ploegendienst. Hierdoor krijgen ze de kans de fabrieken en processen eerst goed te leren kennen, voordat ze in de ploegen mee gaan draaien.

Even voorstellen:
  • Michiel Jumelet is 21 jaar, heeft zijn opleiding genoten aan het Zadkine en is werkzaam op MDI 2.
  • Johan de Kok is 20 jaar, opgeleid aan het STC Brielle en werkzaam op MDI 2.
  • Kevin van Oorschot is 21 jaar, heeft zijn opleiding tot procesoperator voltooid aan het STC Brielle en is werkzaam op MDI 1.

Waarom hebben jullie voor het vak van procesoperator gekozen?
Michiel: “ Ik ben er met wat toeval ingerold. Ik heb een open dag bezocht nadat ik elders iemand over het vak van procesoperator had horen spreken. Het beviel me, dus heb ik me voor de opleiding ingeschreven.” Johan: “Mijn stiefvader is shiftleader bij Vopak, dus ik wist al wat van het vak van procesoperator. En ik heb altijd interesse gehad voor chemie en scheikunde, dus dit was een logische keuze.”
Kevin: “Ik ben enthousiast gemaakt door een oud-klasgenoot. Hij is echter in het tweede jaar met de opleiding gestopt en ik heb hem afgerond. Soms kan het raar lopen.”

Het percentage studenten dat de opleiding tot procesoperator niet afmaakt is best hoog. De oud-klasgenoot van Kevin is niet de enige. Hoe komt dat toch? De heren hebben er wel een verklaring voor. Voor veel scholieren die voor de opleiding kiezen is het een ‘laatste moment keuze’. Een soms wat impulsieve keuze. Daarnaast vallen er in het eerste jaar velen af, omdat de opleiding tegenvalt. In het tweede en derde jaar vallen degenen af voor wie de opleiding toch te moeilijk is. En in het vierde jaar vallen degenen af die na de stage weer in de schoolbanken plaats moeten nemen en dat valt dan tegen.

Michiel: “Ik begon op het Zadkine in mijn eerste jaar met zevenenvijftig man, maar slechts dertien klasgenoten hebben de opleiding op niveau 4 afgerond. Dat is wel tekenend.”

Maar dan ben je klaar met je opleiding en eigenlijk begin je dan weer opnieuw om je de fabriek en de processen eigen te maken. Valt dat dan niet tegen?
Johan: “Nee, dit valt niet tegen, want het is praktijkgericht. De opleiding is erg breed. Dat betekent  dat je, als je gaat werken, maar 20% van je opleiding echt gebruikt. Iedere fabriek is anders, ieder bedrijf is anders. Verdere opleiding is een must. Daarnaast denk ik dat de opleidingen ook wel
anders mogen. Er is verschil tussen de scholen. Bij het Zadkine krijg je meer theorie over de praktijk, bij het STC meer theorie over de processen. De aansluiting met de praktijk mag wel beter in mijn ogen.”
Michiel: “Wij hebben eigenlijk wel geluk, we worden in zes maanden buiten de ploeg klaargestoomd. Dat is redelijk uniek in de Rotterdamse haven. Je hoort wel van twee tot drie weken, maar zes maanden is echt een uitzondering.” 
Kevin: “Ik denk wel dat het scheelt dat je je voor de volle 100%, zes maanden lang, op je opleiding kunt concentreren.” 

Hoe bevalt de interne opleiding? Doet Willem het goed? 
Michiel: “Willem? Nee!! Verschrikkelijk! Grapje. Willem is een echte praktijkman die teruggaat naar de basis. Wij lopen dagelijks buiten te tekenen om ons de fabriek eigen te maken. Het is een goede kerel.”
Johan: “Alles wat we zien tekenen we, ieder onderdeel van een proces, en dat leggen we vast in Visio tekeningen. Maar hij weet zo veel, hij gaat dan met ons terug en wijst op allerlei dingen die wij niet hebben opgenomen, maar die wel noodzakelijk zijn. We leren echt heel veel in korte tijd op
deze manier.” 

Kevin, jij werkt op MDI 1, Michiel en Johan op MDI 2. Hoe groot zijn de verschillen voor jullie?
Kevin: “Ik heb ook mijn stage op MDI 1 gelopen en dus was dit een logische stap. MDI 1 is echt compacter dan MDI 2, waar alles heel ruim is opgezet. Er zit wel uitdaging in om de
fabriek goed te leren kennen.” 
Johan: “Geef mij maar MDI 2, die is logisch opgezet. MDI 1 vind ik chaotisch en ook onlogisch. De leidingen lopen alle kanten op. Dan denk je dat je het weet, en dan buigt zo een leiding onlogisch weer af.”

Hoe zien jullie je toekomst bij Huntsman?
In koor: ”Nou, eerst maar in anderhalf jaar een volleerd buitenoperator worden en dan zien we wel weer verder. Voorlopig zijn we nog niet uitgeleerd.”


terug naar overzicht
Deel dit bericht: