Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken

Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Wereldwijd kabels leggen

Vak Apart! 

Jeremy Nijk (32), Field Engineer bij VSMC


Deze maand sprak onze redactie Jeremy Nijk over zijn beroep bij VSMC (Visser & Smit Marine Contracting). VSMC is een ontwikkelende bouwer op het gebied van boven- en ondergrondse leiding- en kabelinfrastructuur ten behoeve van water en energie en de daaraan verbonden installaties, zowel op land als offshore.
 
jeremy_nijkAls je Jeremy tien jaar geleden had gevraagd wat hij zou willen worden later, had hij je waarschijnlijk diverse antwoorden gegeven. Toen Talent Gezocht! hem deze maand sprak, vertelde hij honderduit over zijn bijzondere beroep bij VSMC (Visser & Smit Marine Contracting).

VSMC, wat voorheen onderdeel was van Visser & Smit Hanab, valt sinds 2012 direct onder de holding VolkerWessels. Net als Jeremy en zijn team is VSMC een jong bedrijf dat een nieuwe markt aanboort, namelijk het leggen van ‘infield’ en ‘export’ electriciteitskabels op de zeebodem, in nieuw aangelegde offshore windmolenparken. Begonnen met zes man en nu, acht jaar later, uitgegroeid tot een serieus bedrijf met een werknemersaantal van 200 en groeiende. Een nieuwe markt betekent ook ontdekken, maar dit doet VSMC met resultaat, want ze mogen zich inmiddels de marktleider offshore kabelleggen noemen. Het team is ontzettend gemotiveerd en vrij jong met een gemiddelde leeftijd van nog geen 35 jaar. Gezien het feit dat het een Hollands bedrijf is, is de Nederlandse mentaliteit goed te merken. Een tikkeltje eigenwijs, maar wel altijd schouders eronder en het werk professioneel afronden.

"Infield kabels zijn kabels  die stroom doorgeven van turbine naar turbine. Alle turbines zijn aangesloten op een verzamelstation. Export kabels zorgen ervoor dat de stroom van het verzamelstation naar het land wordt geleid."
  
Voordat Jeremy de opleiding Civiele Techniek aan de TU Delft afrondde, was hij zoekende naar zijn roeping. Hij snoof aan de opleidingen Luchtvaart & Ruimtevaart Techniek en Bouwkunde, maar dit was het niet. Toen hij eens een college over grondmechanica en ‘bewegende moleculen’ bijwoonde, was hij om, Civiel was hem op het lijf geschreven! Na zijn masterproject in Costa Rica waar hij werkte aan een draagconstructie van een gebouw van 150 meter hoog en later in India, waar hij bij engineeringsbureau DHV een standaard opzette voor berekeningen aan betonnen wanden, wist hij dat zijn toekomstige baan een goede balans moest hebben tussen werken in het buitenland (offshore) en vrije tijd. Deze vrije tijd gaat vrijwel allemaal schoon op aan reizen.
En zo geschiedde. Hij stuurde een open sollicitatie naar VSMC en werd aangenomen als Field Engineer. Hij kreeg ruim de tijd om zich in te lezen en kennis te maken met het bedrijf, toen al snel zijn eerste, uitdagende klus zich aanbood; Als Representative toezien dat de toeleverancier volgens opdracht stenen stortte in Engeland. Dit hield in dat, toen hij net drie weken in dienst was, hij na een flink aantal weken voorbereiden, direct drie weken offshore werkte en  betrokken was bij een miljoenenklus. Hoe bedoel je in het diepe gegooid, maar voor Jeremy was het juist een perfecte stap en hij liet VSMC direct zien waarom ze hem hadden aangenomen. In het derde kwartaal dat hij er werkte, werd hij uitgezonden naar Denemarken om infield kabels voor 111 torens te installeren.

VSMC = working safe
VSMC hanteert diverse procedures tijdens de offshore-werkzaamheden. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn de Project Design Basis, het Health & Safety Plan, en de Laying & Pull-in procedure. Met zo’n 50 man van VSMC aan boord, leggen 25 man per shift kabels op de bodem van de zee. De kabels liggen op het schip in een carrousel of op spoelen. Een tensioner zorgt voor een goede geleiding van de kabel voordat deze wordt neergelegd. Als het schip bij een windturbine is aangekomen, doet Jeremy de ‘cut calculation’ en berekent hoeveel kabel er nog nodig is om genoeg te hebben tot de bovenkant van de turbine. Dan moet de kabel op een bepaalde plek doorgezaagd en ‘gesealed’. Het sealen zorgt ervoor dat de kabel helemaal waterdicht is, zodat er geen water bijkomt als de kabel te water wordt gelaten. Na het sealen wordt een ‘Chinese finger’ bevestigd, waaraan de kabel naar de turbine wordt getrokken. Het towerteam op het transition piece (dit is de verbinding tussen de betonnen fundering van de turbine en de turbine zelf) trekt de kabel met een lier omhoog.
 
Dankzij VSMC kan Jeremy met  zijn vier weken op, 4 weken af schema reizen en werken helemaal combineren. Hij raadt dit dan ook iedereen aan die dezelfde interesses heeft. Hij kan je verzekeren dat je snel gewend bent aan het jonge team en het familiegevoel.
VSMC is op dit moment op zoek naar junior en senior project engineers! Klik hier of kijk op www.vsmc.nl 


terug naar overzicht
Deel dit bericht: