
"Een historisch tramluik vervangen door middel van een research en development traject? Ja, dat kan en daar kunnen we veel van leren!" Aldus MKB ondernemer Arjan van Wijngaarden. Donderdag 11 juli was er een workshop ‘Innovatie in Ambacht’ in FMI Machining aan de James Wattweg 70 in Vlaardingen. De workshop is georganiseerd door Stichting Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) in samenwerking met MKB ondernemer Arjan van Wijngaarden.
Onderwijs, MEC en MKB samen in een R&DEr waren ongeveer 25 geïnteresseerde MKB ondernemers en afgevaardigden van onderwijs waren aanwezig. Het doel van de workshop was om te laten zien wat een MKB ondernemer zoals Arjan van Wijngaarden met inzet van moderne technieken, onderwijs en andere MKB bedrijven kan bereiken op het gebied van het slimmer maken van onderdelen zoals het genoemde tramluik.
Tramluik anders maken met een 3D printer
De deelnemers hebben ervaren hoe door inzet van innovatieve technieken en enthousiaste techniekstudenten mobiel erfgoed, zoals historische trams, auto's, vliegtuigen, bussen, treinen, motoren en vrachtwagens, behouden kan blijven. Verdwijnend vakmanschap en gebrek aan interesse bij de jongere generatie maken het soms lastig mobiel erfgoed te restaureren en te behouden. De ontwikkeling van een vervangend luik voor een te restaureren historische tram uit 1956 laat zien dat het ook anders kan! Arjan heeft een presentatie gegeven over het ontwikkelingstraject van het tramluik van deze tram. Bij dit project zijn Werktuigbouw studenten van TU Delft, Hogeschool Rotterdam en Albeda College betrokken.
De techniek studenten hebben eerst de tekeningen uit 1956 gedigitaliseerd en het tramluik in een computerprogramma getekend. Vervolgens hebben ze het originele handvat vervangen door een kunststof handvat gemaakt met een 3D printer.
In dit R&D traject onderzoeken zij naar combinaties van goedkopere en duurzamere materialen bijvoorbeeld aluminium en composiet. Ook wordt onderzocht of het originele scharnier door een 3D print versie te vervangen is.
Gevraagd meer talent in R&D
MEC is op zoek naar bedrijven, docenten en talentvolle studenten om mee samen te werken in R&D trajecten. Dit om de passie voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen op de oude wereld ook te kunnen delen met nieuwe generaties. MEC heeft als doel kennis en kunde te behouden voor het restaureren en beheren van mobiel erfgoed. Dit doet MEC onder andere door musea, bedrijven, brancheorganisaties en het onderwijs te faciliteren bij research en development projecten.
Interesse:
Mail of bel voor meer informatie en deelname aan de projecten van het MEC
E: info@mobielerfgoedcentrum.nl
M: 06-55953022
terug naar overzicht