Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken

Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Hand in hand tijdens Week van de Procestechniek

weekprocestechniek_1Scholieren in klas 2 van het vmbo moeten binnenkort beslissen voor welke sector zij volgend jaar, in klas 3, gaan kiezen. Het gaat om zorg&welzijn, handel/economie, techniek of landbouw. Wie graag in de techniek verder wil gaan, moet wiskunde, natuur- en scheikunde in zijn of haar pakket houden. De techniekbranche, dat is bekend, heeft heel goede vooruitzichten op een baan. Logisch, haven en industrie groeien (denk aan de Tweede Maasvlakte) en ook omdat veel oudere werknemers de komende jaren met pensioen gaan, ontstaan legio vacatures. Dat betekent volop kans voor gediplomeerde schoolverlaters.

De week van 21-25 januari staat in het teken van de techniek, maar in het bijzonder de Procestechniek. Het is de week waarin vmbo-2 scholieren alle kans krijgen om te zien welke uiteenlopende mogelijkheden er zijn. Zo’n 700 scholieren uit Rotterdam en Rijnmond gaan deze week op bezoek bij chemische bedrijven in het kader van hun beroepsoriëntatie. Maar liefst twintig bedrijven doen mee. EIC Mainport Rotterdam heeft in overleg met deze bedrijven, het Proces College en het Maintenance College  een interessant programma voor de vmbo-scholieren samengesteld. Naast het bedrijfsbezoek brengen de leerlingen ook een bezoek aan het EIC zelf. De EIC-expositie kent bijvoorbeeld een miniraffinaderij waar je aan de slag kunt als procesoperator. Ook is er en minilaboratorium en een werkplaats waar je de handen uit de mouwen kunt steken. Op de expositie staan ook bedrijfsstands waar je informatie kunt krijgen. Met je vmbo-diploma op zak, kies je vervolgens voor het mbo (denk aan Albeda College, Zadkine College of het Scheepvaart en Transport College). En eenmaal op het mbo specialiseer je je in de procestechniek.

Wat is die procestechniek eigenlijk?
De website www.weekvandeprocestechniek.nl geeft het antwoord: Bijna alles om ons heen is gemaakt door procestechniek: frisdrank, make-up, mp3-spelers, benzine, koekjes, boeken, kaas, plastic flessen, glas en ga zo maar door. Een leven zonder procestechniek zou tegenwoordig ondenkbaar zijn.

Stap voor stap naar een product
Procestechniek is het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct. In de fabriek wordt stap voor stap van één of meerdere grondstoffen een product gemaakt. Deze stappen noemen we een proces, vandaar de naam procestechniek. Denk eens aan een olieraffinaderij. De Rotterdamse haven telt vier grote namen; Exxon Mobil, BP Raffinaderij Rotterdam, Shell en Q8. Voorbeelden van stappen in het raffinageproces zijn: het aanvoeren van grondstoffen (bijv. aardolie); het bewerken van de stoffen en het mengen van stoffen (dus: door het verhitten/raffineren van aardolie benzine, kerosine of LPG maken). De medewerkers in de procestechniek controleren de stappen in het proces en zorgen samen voor een goed eindproduct. Daardoor kunnen auto’s rijden en vliegtuigen vliegen.terug naar overzicht
Deel dit bericht: