Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Havennummers: Warner Rosenboom - Goflex

Warner_RosenboomIn de rubriek Havennummers laten we maandelijks een directeur of een personeelsmanager uit de haven aan het woord. Vanuit hun functie en ervaring in Mainport Rotterdam geven ze hun kijk op allerlei aspecten van werken in de haven, zoals arbeidsmarktpositie, toekomstkansen, ook voor jongeren, de inhoud van het beroep en wat het zoal verdient.

Havennummers: Warner Rosenboom - Goflex

Wie een rondleiding krijgt in het moderne trainingscentrum van Goflex Young Professional, moet erkennen dat techniek vooral iets is om te zien en te ervaren, niet om over te schrijven. Misschien staat het opleidingscentrum ook om die reden wel op een steenworp afstand van de historierijke Wiltonhaven, waar de indrukwekkende scheepskranen van Huisman Equipment hoog boven de bedrijfsgebouwen uitsteken. Regiomanager Warner Rosenboom ondervindt aan den lijve dat technische opleidingen in Rijnmond aan populariteit winnen. Gelukkig maar, want de haven en industrie hebben ze hard nodig. Nu al en straks nog veel meer.


Zelf begon Rosenboom zijn carrière bij de Luchtmacht en NS en werkte nadien onder meer bij GTI/Cofely. Overigens niet als techneut, maar als procesmanager en later in diverse HR-functies.  In 2011 kwam hij bij Goflex Young Professionals terecht. Het is een opleidingsbedrijf waar vraag en aanbod samenkomen. Leerlingen van 31 VMBO-scholen in de regio vormen de belangrijkste doelgroep van Rosenboom, terwijl technische bedrijven op zoek naar personeel de opdrachtgevers zijn. Het gaat hem te ver om nu te stellen dat Goflex het gat tussen onderwijs en bedrijfsleven ‘opvult’.  “Wij zijn veel meer een aanvulling op het techniekonderwijs.”

 

“Via gastlessen, snuffelstages, banenbeurzen, beroepsoriëntatie en evenementen zoals de Week van de Techniek, interesseren we VMBO-scholieren  voor de techniek. Ze doen dus al vroeg daadwerkelijk ervaring op bij bedrijven, met echte projecten en vaak met de nieuwste technische installaties.” Die techniekpromotie gebeurt vaak via zogenaamde TechNet-kringen waarin scholen en omliggende bedrijven samenwerken. Rosenboom vervolgt: “Vroeger lag de techniek bij wijze van spreken om de hoek. Tegenwoordig allemaal veel meer verscholen. Vaak achter hoge hekken, op zwaar bewaakte bedrijfsterreinen, die bovendien -  zie Maasvlakte 2 - nogal een stuk uit de buurt liggen.”

‘Liever techniek dan Frans’
Al vroeg  in het gesprek laat Warner Rosenboom merken dat bij de beroepsoriëntatie de ouders van de leerling nog wel eens worden vergeten. Hun rol bij de uiteindelijke keuze van hun zoon of dochter is vaak doorslaggevend. Op school is een economisch profiel voor hun kind veel populairder dan een technisch. Rosenboom durft die concurrentie wel aan. Met plezier laat hij zich dus uitnodigen door scholen om vaders en moeders te informeren over technische opleidingen en beroepen. En met succes. Zo vertelt hij met een grote glimlach over de uitnodiging van een Franse lerares die na een techniekpraatje van Rosenboom op een ouderavond constateerde dat heel veel leerlingen daarna voor techniek kozen… ten koste van de instroom voor haar Franse les. 

Met een VMBO- of HAVO-diploma kun je bij Goflex terecht voor een BOL-sprint of BBL opleiding  in metaal, installatie, maintenance,  elektro en meet- & regeltechniek  op MBO-niveau t/m niveau 4. De praktijk wordt gedaan op het Vakwijs-trainingscentrum in Schiedam. De theorie via avond- of dagonderwijs bij een ROC. Voor iedereen geldt een uitgebreide selectieprocedure. Landelijk meldden zich het afgelopen jaar meer dan zevenduizend ‘geïnteresseerden in techniek’ aan bij de zeven Golfex- vestigingen. Kennis, vaardigheden en - niet in het minst - attitude zijn doorslaggevend bij de serieuze toelatingstests. Rosenboom: “We verwachten van onze instromende leerlingen dat ze een goed antwoord kunnen geven op drie vragen: wie ben ik; wat wil ik; wat kan ik.” En hij beseft dat zoiets best pittig is voor veel jongelui tussen 17 en 22 jaar. 

Een mooie baan in het verschiet
Bij Goflex volgen nu circa 435 leerlingen (onder wie vijf meiden) in Nederland een opleiding. Het zijn de bij Goflex aangesloten bedrijven (beter: opdrachtgevers) in haven, industrie of gewoon in de stad die BBL-plaatsen beschikbaar stellen. Tijdens de opleiding is de leerling gewoon aan het werk en dus voor de opdrachtgever productief. Op die manier verdient de leerling zichzelf terug. Na het succesvol afronden van de opleiding treedt de leerling in dienst bij de opdrachtgever. Een mooi en aantrekkelijk vooruitzicht. Je kent er iedereen en ze kennen jou.

Bij Goflex gaat het om een mix van leren en werken, onder deskundige begeleiding van een coach, een docent en de praktijkbegeleider op het werk. Voor slimme  leerlingen is er een verkort traject: de zogenaamde sprint-opleiding. In het trainingscentrum Schiedam leren ze allerhande technische basisvaardigheden. De praktijkruimtes staan bol van kostbare apparatuur, waaronder een complete minifabriek waar processen worden nagebootst: met pompen, transmitters, meet- & regelapparatuur en al.  Leerlingen sleutelen er daadwerkelijk alsof ze een volleerd onderhoudstechnicus zijn. Helm op natuurlijk. Anderen monitoren chemische processen vanachter een beeldscherm  en wanen zich procesoperator. In een andere hoek geeft een minipresentatie helder inzicht in het laden en lossen op een containerterminal. Conclusie: schrijven over Goflex is leuk, beter is om zelf eens te gaan kijken en ervaren.


‘Shell-klasje’
Was ‘Shell Helpt’ vroeger een bekende promotieslogan, nu is het Goflex dat de oliegigant in Pernis en Moerdijk gaat helpen met de instroom van jong en goed geschoold personeel. Het Shell-klasje - nodig omdat 30% van het onderhoudspersoneel met pensioen gaat - bestaat op termijn uit zo’n twintig leerlingen per jaar. In vijf jaar worden ze helemaal vertrouwd gemaakt met de installaties op de raffinaderij.  Ze werken daar vier dagen per week via Imtech, Cofely en Stork om het ouderwetse degelijke vakmanschap onder de knie te krijgen, aangevuld met de modernste technieken natuurlijk. 

PC175374PC175385PC175391

 



terug naar overzicht
Deel dit bericht: