Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Havennummers: Peter Goedendorp

Door Jaap Luikenaar


In de rubriek Havennummers laten we maandelijks een directeur of een personeelsmanager uit de haven aan het woord. Vanuit hun functie en ervaring in Mainport Rotterdam geven ze hun kijk op allerlei aspecten van werken in de haven, zoals arbeidsmarktpositie, toekomstkansen, ook voor jongeren, de inhoud van het beroep en wat het zoal verdient.

Havennummer 2600:
Peter Goedendorp - Directeur training- en cursuscentrum TCC

Hoe kom je aan de juiste mensen voor het havenwerk?

Voor een eerste indruk van de haven zijn de komende Wereldhavendagen natuurlijk een prima gelegenheid, maar voor het echte werken in de haven is meer nodig dan alleen enthousiasme. Kennis, diploma’s, certificaten. Logisch, als je kwaliteitshaven wilt zijn. Peter Goedendorp van het training- en cursuscentrum TCC op het vroegere RDM-terrein, weet er alles van. Hij vindt dat er meer mensen uit Rotterdam-Rijnmond in de haven moeten komen werken. Het Wereldhavendagenthema ‘Kleurrijke Haven’ geldt daarom in zijn ogen niet voor het rijk geschakeerde palet aan nummerborden dat door het havengebied rijdt…


Directeur Peter Goedendorp heeft een droom. En met een beetje goede wil komt deze in de loop van volgend jaar uit. Het is de bouw van een praktijkfabriek waar jongeren met een technische opleiding (denk aan Albeda en Zadkine), maar natuurlijk ook baanveranderaars en zij-instromers, zich de skills eigen kunnen maken voor het werken in de onderhouds- en procesindustrie. 

De voornaamste onderdelen van de simulator - drie 45 meter hoge destillatietorens van een oude Shellfabriek - liggen al ruim een jaar op de RDM kade te wachten om overeind gezet te worden. Straks, na een positief haalbaarheidsonderzoek, kan de levensgrote proeffabriek ‘draaien’ en heeft de toch al zo populaire RDM-Campus er een ‘fancy’ opleidingspareltje bij. Kom bij Peter niet aan met verhalen over tekorten aan technici. Hij doet er van alles aan om beroepen als lasser, fitter, cleaner, mangatwacht, hogedrukspuiter of brandwacht in de schijnwerpers te zetten. “We zeggen wel trots dat we als Nederlanders zo mooi die Tweede Maasvlakte aanleggen, maar wie werken daar nu vooral: Oost en Zuid Europeanen… terwijl er rondom het havengebied 40.000 mensen op zoek zijn naar werk.” Daarom is hij tot op het bot gemotiveerd om juist Rijnmonders te laten kennismaken met de haven als werkplek. Zijn onvervalst Rotterdamse tongval accentueert dat nog eens extra. Tegen ondernemers zou hij willen zeggen dat ‘als je tent een beetje netjes draait, je je best eens wat meer druk mag maken over wat er om je heen gebeurt’.

Tweedaagse oriëntatie
Peter Goedendorp: “We hebben speciale programma’s gemaakt waarmee we mensen in kleine groepjes tijdens twee vaardigheidsdagen testen. We kijken vooral naar persoonlijkheden en naar taal- en rekenniveau. Als je iemand recht in de ogen kijkt heb je vaak al een aardig idee.” Wie daar doorheen komt, kan een praktisch scholingsprogramma krijgen. Uitzichtloze jongeren gaat TCC niet uit de weg. “Een paar slechte jaren, verslaafd, schulden, gun ze een tweede kans”, zegt Goedendorp. “Een job moet bij je passen”, zo gaat hij verder en verduidelijkt: “een bakker bijvoorbeeld moet een echt ochtendmens zijn.” In het industriële havenwerk draait alles om veiligheid. Al ons trainen en certificeren is gericht op gedragsverandering. Met helm, bril, veiligheidsschoenen en gelaatsbescherming kan niets fout gaan. Maar als je die bril in een moment van onachtzaamheid vergeet op te zetten, ligt een ongeluk om de hoek. “Ach, ’t is allemaal niet zo nieuw hoor, hoe wij hier scholen en trainen”, relativeert Goedendorp. “Bij de padvinderij of de Zeekadetten gaat het niet anders: na twintig keer oefenen heb je de paalsteek onder de knie.”


terug naar overzicht
Deel dit bericht: