Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Havennummer 5650: Ard van Toledo SPIE-Industry

Door Jaap Luikenaar

In de rubriek Havennummers laten we maandelijks een directeur of een personeelsmanager uit de haven aan het woord. Vanuit hun functie en ervaring in Mainport Rotterdam geven ze hun kijk op allerlei aspecten van werken in de haven, zoals arbeidsmarktpositie, toekomstkansen, ook voor jongeren, de inhoud van het beroep en wat het zoal verdient.


Ard_van_ToledoHavennummer 5650: Ard van Toledo
SPIE-Industry Schiedam

 

Specialisten van ‘alleskunner’ SPIE
actief in haven en industrie


Werken bij SPIE lijkt een garantie voor een boeiende en interessante carrière in de techniek. Ga maar na. Op dit moment bouwen medewerkers mee aan de nieuwe Botlekbrug en zorgen dat deze straks sneller dan ooit open en dicht gaat. Andere medewerkers helpen bij Odfjell om daar het veiligheidsniveau op een hoger plan te krijgen. En weer anderen hebben op de gloednieuwe energiecentrale van E.ON op de Maasvlakte de systemen aangepast aan de Nederlandse normen. Interesse? Dan heeft Ard van Toledo - hij is Manager Sales & Business Development - goed nieuws: “We schreeuwen om goed opgeleid technisch personeel.”

Het werkterrein van technisch dienstverlener SPIE is breed, heel breed. “We kunnen bijna alles en zijn dus van alle markten thuis”, zegt Van Toledo. Hij is werkzaam op de Schiedamse SPIE-vestiging en verantwoordelijk voor de Sales- en Business Development binnen het westen van Nederland. “We werken voor een groot aantal private bedrijven én voor de overheid.” Dat blijkt wel als hij een opsomming geeft van belangrijke klanten uit het Rotterdamse haven en industriegebied: Shell, Exxon, Vopak, E.ON, Lyondell, Hexion, Tronox, Neste Oil, Kemira, AKZO-NOBEL, Odfjell, ShinEtsu. “De orders die we krijgen verschillen enorm. Soms nemen we bij een klant alles uit handen; een Turn Around in de petrochemie bijvoorbeeld. En soms doen we slechts een onderdeel.” Van Toledo neemt de bouw van de energiecentrale van E.ON op de Maasvlakte als voorbeeld. “We doen dan het fijnere werk: het inregelen, testen en juist afstellen van de apparatuur.” Met veel enthousiasme vertelt hij vervolgens over een groot en in het oog springend project: het aandrijfsysteem van de nieuwe Botlekbrug. “Dat is echt een wereldprimeur. Het elektrische ontwerp is een idee van onszelf. De brug gaat daardoor veel sneller omhoog en naar beneden. Dat betekent veel minder wachttijd voor het verkeer. De opdrachtgever is enthousiast en we zijn nu in de race om het nieuwe systeem op termijn ook op de Spijkenisserbrug toe te passen.’

Behalve petrochemische en infraprojecten is SPIE ook actief in de tankopslag. “Door de versterkte regelgeving in de tankopslagwereld ligt hier momenteel de focus.” Door de ongelukken in Moerdijk en bij Odfjell staat de veiligheid nu volop in de belangstelling. Van Toledo wijdt er niet over uit, maar raakt met een opmerking over ‘controleren zonder te handhaven’ de kern van het probleem van weleer. “Gelukkig zijn de veiligheidseisen, en de controle hiervan, de afgelopen jaren inmiddels flink opgeschroefd, waardoor ongelukken en overtredingen hopelijk tot een minimum beperkt worden.”

Toptechneuten 
SPIE is booming. De economische crisis lijkt aan het bedrijf voorbij te zijn gegaan zonder dat er sprake is van averij. Integendeel zelfs. “We hebben in de afgelopen jaren weliswaar een teruggang in de projecten gezien, maar tegelijkertijd is er heel veel onderhoudswerk op ons afgekomen. En juist onderhoud (maintenance) is met 65 % onze core business.”

SPIE behoort tot de top vijf van de grote onderhoudsbedrijven Nederland. Ook in het Rotterdamse haven- en industriecomplex is SPIE een grote naam. Er zijn meer en soortgelijke bedrijven actief in de onderhoudswereld. Het zijn concurrenten, maar er wordt soms ook samengewerkt aan groten projecten en kennis wordt uitgewisseld. “Het onderscheid zit in onze veelzijdigheid.” SPIE is een wereldspeler met specialisaties in energie en communicatiesystemen. In totaal zo’n 38.000 medewerkers in 35 landen die zijn verspreid over 550 vestigingen. Nederland telt 20 vestigingen met 2600 medewerkers. Van Toledo: “Waar andere bedrijven specialisten van buiten moeten inhuren, halen wij die altijd uit onze eigen organisatie. Soms ook uit het buitenland. Zo hebben we hier momenteel veel jonge Spanjaarden in dienst. Daar is het aanbod groot vanwege de jeugdwerkloosheid. Als eis stellen we dat ze goed Engels moeten spreken, alleen al uit het oogpunt van veiligheid. Ook vanuit SPIE-vestigingen in Portugal worden soms medewerkers tijdelijk ingevlogen.”

Eigenlijk een noodgreep, want Van Toledo zou liever zien dat meer jonge en gediplomeerde technici van Albeda, Zadkine of het Scheepvaart en Transport College zouden solliciteren op de vacatures. “We plukken er weliswaar jaarlijks een aantal vanuit het MBO, maar het zijn er lang niet genoeg”, zegt hij en benadrukt daarbij dat SPIE vooral op zoek is naar ‘toptechneuten’: minimaal MBO 4-niveau. “Ze moeten individueel kunnen werken, zelf oplossingen vinden, maar tegelijk ook in teamverband. Ja, onze eisen zijn hoog, de selectie is streng, maar de verdiensten zijn er naar.” Dat blijkt, het verloop is gering.

Nieuwe instroom 
Op talrijke manieren probeert SPIE daarom het vakonderwijs in de Rijnmond-regio te interesseren voor techniek. Op alle niveaus, tot aan de TU Delft toe. Docenten krijgen van tijd tot tijd rondleidingen en zijn altijd van harte welkom. Eind deze maand krijgt SPIE een groep jonge leerlingen op bezoek. Eerder al kwam een tiental VMBO-leerlingen langs voor een meet & greet met jonge technici. Momenteel lopen enkele HBO-techniek studenten er stage, er zijn diverse trainees aan het werk en onlangs nog waren toekomstige Delftse werktuigbouwstudenten op bezoek. Heb jij ook interesse in een afstudeerstage bij SPIE? Kijk dan op http://www.spie-nl.com/carriere/ontwikkel-je-bij-spie/studenten.html.

Personeel is aandeelhouder
Twee van de drie SPIE-medewerkers zijn aandeelhouder in het bedrijf waar ze werken. Samen bezit het personeel zo’n 11 % van de aandelen. Het is een aantrekkelijke regeling, want de werkgever garandeert de inleg en zorgt dat de aankoopkosten te allen tijde wordt uitgekeerd. De glimlach op het gezicht van Ard van Toledo verraadt dat die aandelen het beslist niet onaardig doen. Een understatement.


terug naar overzicht
Deel dit bericht: