Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Havennummer 5025: Patrick Korver

Havennummers_1Havennummers!
Door Jaap Luikenaar

Er is volop werk!

“Dit jaar hebben we al zo’n 60 mensen aangenomen. Dat is meer dan vorig jaar toen we in totaal ongeveer vijftig vacatures hebben vervuld.” Voor veel bedrijven en personeelsfunctionarissen klinken die woorden haast ongeloofwaardig. Het is toch crisis? Inderdaad, maar Mourik Services weet zich er goed doorheen te slaan. Recruiter Patrick Korver is dagelijks in de weer met het werven, plaatsen én behouden van medewerkers. Het familiebedrijf heeft een goed gevulde orderportefeuille. Want of de industrie nu goede of minder goede tijden doormaakt: onderhoudstechnici, lassers, montagewerkers, pijpfi tters, machinisten en industriële reinigers zijn altijd nodig. Veel vacatures betekent voor Patrick Korver veel sollicitatiebrieven lezen. Hoewel, brieven? “Negentig procent zijn e-mails of ingevulde sollicitatieformulieren via internet. De rest zijn getypte brieven. Het is zeker drie jaar geleden dat ik een echt geschreven brief kreeg.” Bij het doorlezen van al die correspondentie weet Patrick vaak al wat voor vlees hij in de kuip heeft. De grootste missers: het alleen maar opsturen van je cv en vergeten het motivatieblok in te vullen. Of een open sollicitatie doen, daarin vragen of Mourik nog mensen nodig heeft en vervolgens schrijven ‘ik kan alles’. Vaak blijkt het dan om langdurig werkzoekenden te gaan. Het UWV verplicht hen tot maandelijks vier sollicitatieactiviteiten. Schrijf- en taalfouten wil Korver nog wel eens door de vingers zien, althans bij puur technische banen.“Maar als je in die baan ook e-mails naar de opdrachtgever moet sturen, ben ik daar wel scherp op. Dat geldt evenzo voor populaire e-mailadressen als bierzuiper83@hotmail.nl of toedeledokie@gmail.com of handofgod@live.nl.” Sowieso is het goed om je Facebookpagina’s nog eens na te lopen. “We google-en altijd even om te zien wat een sollicitant zoal doet, waar zijn interesses liggen, wat hem bezig houdt. Ook in het weekend. Ze moeten op maandagochtend wel weer fris bij een klant aantreden”, zegt Patrick met een knipoog.

Eczeem krijgt Patrick Korver ook van sollicitanten die de naam van het bedrijf verkeerd schrijven: Maurik, of de brief richten aan ‘Mevrouw Korver’. “Hoeveel moeite heb je dan gedaan en wat zegt dat over je motivatie?”Eenmaal op sollicitatiegesprek draait natuurlijk veel om ‘de eerste indruk’. Patrick erkent dat. “Ik zie meestal in de eerste minuten van een gesprek wel of iemand hier past. Ik voorkom dat leidinggevenden - die ook bij het interview aanschuiven kijken naar leeftijd, kleur of achtergrond.”

‘Ontwikkel jezelf’

Grootste kans op een baan maken - behalve HTS-ers of HBO-ers werktuigbouw - vooral goede serieuze techneuten met een MBO 2, 3 of 4 opleiding. Mourik leidt ook zelf op: van niveau 2 naar 3 of soms wel naar 4. ‘Ontwikkel jezelf bij Mourik’ is de veelzeggende slogan die de website van het bedrijf siert. Korver: “Willen is bij ons the magic word. Iets willen kunnen we de mensen hier niet leren. Maar iets niet kunnen, dat kunnen we ze hier leren.” In de race om techneuten moet Mourik vaak opboksen tegen grote namen als Shell, BP, Exxon Mobil, Q8, Huntsman of Lyondell. Onterecht, want veel Mourik-medewerkers zijn juist op de terreinen van die (petro)chemische bedrijven actief met onderhoudswerk. Eenmaal bij Mourik in dienst leidt dat tot een lange carrière. “We hebben hier jubilarissen met een dienstverband van veertig jaar. Soms zelfs vijftig. Het betekent dat die mensen hier op hun 16e zijn begonnen. Vroeger vaak aan de hand van pa, omdat ze op school niet goed mee konden komen en de voorman geruststellend zei: ‘we maken er hier wel een man van’. We zijn weliswaar een familiebedrijf, maar die lange dienstverbanden komen nu minder vaak voor. En dat heeft positieve kanten: mensen van buiten nemen nieuwe kennis en kunde mee. Dat werkt verfrissend.”

Pa vond kantoorbaan beter

De liefde voor techniek kreeg Patrick van huis uit mee. Haast letterlijk: in de Haagse binnenstad woonde hij boven een garage en in de familie Korver heeft menigeen een technisch beroep. Desondanks volgde hij een opleiding economie. “Pa vond het beter dat ik een kantoorbaan zou kiezen.” Hij kwam als financieel adviseur bij ABN AMRO terecht en belandde ‘per ongeluk’ na ruim vier jaar bij een detacheringsorganisatie “Als detacheerder ging ik mensen zoeken voor andere werkgevers.” Maar de techniek bleef trekken en via via kwam hij na vier jaar bij Mourik terecht. “In mijn huidige baan combineer ik technische interesse met
het hr-werk. Ik bezoek veel werkplekken om zo ook veel over de inhoud van de banen te weten te komen.” En dat blijkt, want in het gesprek praat Patrick met zoveel gemak over reactoren, warmtewisselaars, kolommen en allerhande procesapparatuur alsof hij zelf in de petrochemie werkt. En wat is je volgende afspraak, vraag ik aan het slot van het interview. “Naar de ledenvergadering van Stre@m Opleidingen met wie we nauw samenwerken in om- en bijscholing van onze medewerkers. En daarna ligt er een stapeltje van vijftig sollicitatiebrieven voor me klaar om door te lezen. Ja, die print ik allemaal nog uit. Leest prettiger”, zegt Patrick Korver.

terug naar overzicht
Deel dit bericht: