Werken & leren in de haven, techniek, scheepvaart, offshore, logistiek & industrie!

Talent gezocht voor haven en industrie

Talent gezocht voor haven en industrie

Op talent-gezocht.nl vind je alles voor een carrière in de haven, techniek, logistiek, scheepvaart en industrie. Vind een baan die bij je past of zoek een leuke opleiding of stage en start hier je loopbaan in Mainport Rotterdam.

Maak kennis met de beste werkgevers

Maak kennis met de beste werkgevers

Kom alles te weten over de beste werkgevers in de haven en industrie. Lees alles over het bedrijf en de loopbaanmogelijkheden bij de bedrijfspresentaties.

Meer informatie
Snel nieuwe medewerkers vinden?

Snel nieuwe medewerkers vinden?

Plaats snel en voordelig uw vacatures op talent-gezocht.nl en vind de beste kandidaten. Vacatures worden ook doorgeplaatst op onze sociale media.

Meer informatie
  • Zoek vacatures
  • Plaats nu je CV

Zoek vacatures of stages in de haven, techniek,
scheepvaart, offshore, logistiek en industrie!

Uitgebreid zoeken





Sluiten

Ben je op zoek naar een baan? Stuur ons je CV.

   


vacature plaatsen

Column Jaap Luikenaar: Talent Gevonden!

Talent Gevonden!, Jongerenspecial 2016

IMG_0005_1

'Sexy baan of lekker geld verdienen?'

Aanvankelijk kon ik een glimlach niet onderdrukken bij het lezen van de kop boven een krantenartikel in Het Parool: ‘Amsterdamse haven heeft vers bloed nodig, maar is niet sexy genoeg’. In Mokum komen ze per jaar een paar honderd jonge ’talenten’ tekort om de vacatures te vullen die de haven draaiend houden. De aantrekkingskracht van Schiphol als toekomstige werkplek blijkt onder de Amsterdamse jongeren veel groter. 

Tsja, werkten er maar stewardessen in de haven, heb ik wel eens gedacht, wellicht dat de instroom pas dan lekker op gang zou komen. Of in plaats van oranje veiligheidshesjes wat meer strakke uniformen en pilotenpetten, met veel strepen op de mouw en glimmende epauletten. Hoe kan het anders zijn dat een baan op de luchthaven, waarbij je een kerosineslang in Boeing hangt, aantrekkelijker blijkt dan het bunkeren (aftanken) van een modern containerschip in een zeehaven. Zou het dan toch dat vakantiegevoel van de passagiers zijn. Maar wij hebben hier toch ook Cruiseterminal? Of zit dat sexy gevoel ‘em in het belastingvrije shoppen? De glamour van See - Buy – Fly. Terwijl een beetje toerist inmiddels wel weet dat het voordeel van taxfree in wezen veel kleiner is dan je vaak krijgt voorgespiegeld. 

Ach, die Amsterdammers toch, met hun haventje. Ja, het grootste vermaak is leedvermaak. Ware het niet dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Zij in 020 en wij hier in 010 (inclusief 0181: de regio). Net als zij hebben ook wij een gebrek aan die jonge, enthousiaste gediplomeerde en talentvolle aanwas. En dat  - gek genoeg - in een tijd dat de haven moderniseert, automatiseert, digitaliseert en zich zo klaarmaakt voor de toekomst. En daarmee ook toe is aan totaal anders opgeleide mannen en vrouwen dan de zestigplussers wier plaatsen nu vrijkomen. Whizzkids met handige joystick-handjes, nerds die dol zijn op cijferwerk, of slimme jongens en meiden die problemen kunnen oplossen, goed kunnen samenwerken en tegelijk zelfstandig een klus kunnen klaren. 

Zoals gezegd, iedere haven zit met dit werkgelegenheidsprobleem in zijn maag: of die nu aan het IJ ligt of aan de Maas. En dat in tijden van nog steeds forse werkloosheid. Overigens is het ook buiten de grenzen, in de meeste andere grote Europese havensteden, niet anders. De universiteit van die andere Maasstad - Maastricht -  doet elke jaar onderzoek naar de kansen op werk voor jongeren die nu nog in de schoolbanken zitten. Techniek, transport en logistiek rollen ook nu weer uit de bus als kansrijke branches. En laten dat nou precies die sectoren zijn, waar de haven het van moet hebben.

School aan de havenrand?
Een Amsterdamse bestuurder ziet als oplossing om scholen voor beroepsopleiding aan de rand van industriegebieden en haventerreinen te situeren. Waarom niet middenin? Net als bij ons: de RDM Campus is de afgelopen jaren omgetoverd van een roemruchte werf van wereldformaat naar een ultra innovatief onderwijs- en studiegebied. Ontmoetingsplek voor leren en werken en broedplaats voor ideeën, want ook talrijke startups hebben zich hier inmiddels gevestigd. Neem gerust eens een kijkje en laat je inspireren. Neem bus 68 vanaf Rotterdam-Zuidplein of, leuker, stap in de Aqualiner of in de Merwe-Vierhavenshuttle en steek (steiger Marconistraat) de Maas over naar dat RDM-gebied. 

Dan maar niet zo sexy, maar de haven biedt baan- en dus inkomensgarantie en het verdient best lekker. Ga maar eens vergelijken. Bovendien, we kunnen niet allemaal programmamaker (John de Mol), crimefighter (Peter R. de Vries) of lingerieontwerpster (Marlies Dekkers) worden. En trouwens: wie maakt uit wat jij sexy vindt?



terug naar overzicht
Deel dit bericht: